Geschiedenis

BS Sennenhonden maakt bij de cursussen gebruik van een riem die om uw middel wordt gedragen (heupriem). De basis hiervoor werd gelegd tijdens de opvoeding van Appenzeller Bandit, waarbij gebruik werd gemaakt van nylon tuigjes. Van een tuigje waarvan het halsgedeelte tegen een muur werd stuk geschuurd bleek het verstelbare buikgedeelte prima te kunnen fungeren als ‘hands free’ riem: dit gedeelte was reeds voorzien van een kliksluiting en oog en dus prima geschikt om de lijn aan te haken. In een later stadium werd ook gewerkt met nylon heuptasjes waaraan de lijn werd bevestigd. Enkele jaren later bleek dat er ook hondenscholen zijn die met een heupriem trainen. Sindsdien werkt BS Sennenhonden met professionele heupriemen.

Waarom een heupriem?

Enkele argumenten voor het gebruik van een heupriem:

  • u houdt uw handen vrij
  • u bent stabieler en kunt daardoor beter op onverwachte bewegingen reageren
  • onverwachte bewegingen zijn in veel mindere mate belastend voor uw armen en rug
  • de heupriem stelt u in staat eerder te voelen welke bewegingen uw hond maakt, waardoor u eerder kunt reageren
  • de heupriem voorkomt dat uw hond gebruik kan maken van de bewegingsruimte die uw arm zou bieden wanneer de hond aan de lijn trekt (en waardoor u eigenlijk altijd te laat bent met uw reactie)

Er zijn verschillende mogelijkheden om een riem om uw middel te maken en/of te kopen. Eén van de mogelijkheden, de Hands Free Doggy Belt, is standaard opgenomen in het assortiment van de webshop van BS Sennenhonden. Tijdens uw eerste trainingsdag kunt u een HFDB van BS Sennenhonden gebruiken en na afloop van de trainingsdag kunt u er - indien gewenst - één kopen. U bent hiertoe, in tegenstelling tot hetgeen bij sommige andere hondenscholen geldt - uiteraard niet verplicht.

NB: BS Sennenhonden pretendeert op geen enkele wijze uitvinder te zijn van het Hands-Free trainen van honden of op enige andere wijze uniek te zijn in het gebruik van Hands-Free hondenriemen. Hands-Free hondenriemen zijn al decennia lang gemeengoed in de Verenigde Staten en ook hier in Nederland worden ze al jarenlang door diverse hondentrainers en vele hondeneigenaren gebruikt. Het Nederlandsch Octrooibureau heeft dan ook reeds in het voorjaar van 2009 laten weten dat het daardoor allang niet meer mogelijk is om voor een handsfree hondenriem een octrooi of patent te verkrijgen. Het maakt daarbij geen verschil of het gaat om uitvoeringen in nylon (al dan niet geheel of gedeeltelijk bekleed met fleece) danwel uitvoeringen in leer.

Indien u graag een leren versie van een handsfree riem wilt gebruiken, kunt u deze door de plaatstelijke schoenmaker of leerbewerker laten vervaardigen. Iedere stevige leren riem die breed genoeg is om er D-ringen op te bevestigen, is hiervoor geschikt. Voorbeelden zijn - op aanvraag - bij BS Sennenhonden beschikbaar.

Overige trainingsmaterialen

Naast de heupriem maakt BS Sennenhonden, indien nodig, ook gebruik van andere trainingsmaterialen, waaronder:

  • Half-check halsband (nylon halsband met triangelketting)
  • Friendly Head Collar (koptuigje)
  • Verstelbare nylon muilkorf (snuitje)
  • Verstelbare rubberen muilkorf met extra hoofdband

Al deze trainingsmaterialen zijn standaard opgenomen in het assortiment van de webshop van BS Sennenhonden. Als cursist ontvangt u korting op alle trainingsmaterialen en overige artikelen die u via de webshop aanschaft.

Tijdelijke hulpmiddelen

Het uitgangspunt voor het gebruik van trainingsmaterialen zoals de Friendly Head Collar (FHC of vergelijkbare middelen als halti, dog control, easy leader en alle andere benamingen die voor dergelijke koptuigjes bestaan) dient te allen tijde slechts tijdelijk gebruik te zijn. Het zijn niet meer dan hulpmiddelen die in de aanvangsfase van de opbouw van een goede onderlinge verhouding met uw hond kunnen helpen om eventuele tekortkomingen aan uw zijde te overbruggen. BS Sennenhonden zal deze hulpmiddelen alleen gebruiken indien dit noodzakelijk is. Wellicht ten overvloede: de FHC en vergelijkbare middelen zijn oorspronkelijk uitsluitend bedoeld als anti-trek-middelen (waarbij het effect doorgaans slechts van korte duur is) en worden in die functie op een wezenlijk andere manier gebruikt dan tijdens de trainingen van BS Sennenhonden.

NB1: Het gebruik van een slipketting tijdens de trainingen is niet toegestaan omdat deze doorgaans verkeerd wordt gebruikt en daardoor een correctie geeft in de zijkant van de hals... precies de plek waar honden elkaar uitdagen! In sommige gevallen zal tijdens het afnemen van een gedragstest wél gebruik worden gemaakt van een slipketting, maar dan uitsluitend náást een reguliere halsband, om op die manier de veiligheid van de bij de gedragstest betrokken personen te kunnen waarborgen, mocht de hond uit z'n eigen halsband weten te ontsnappen.

NB2: Het gebruik van de Calming Cap is bij BS Sennenhonden uitdrukkelijk verboden. Vanuit commercieel oogpunt klinkt het wellicht aannemelijk dat uw hond, door het afdekken van diens ogen, minder ontvankelijk is voor prikkels vanuit de omgeving. Daarbij wordt echter voorbij gegaan aan de compenserende werking van de overige zintuigen en in het bijzonder de neus van uw hond. De ogen komen pas op de derde plaats wanneer het om de inzet van de zintuigen gaat. Uw hond is een neusdier en gebruikt in aanvulling op de neus eerst de oren en pas daarna de ogen. Wilt u uw hond afschermen voor prikkels vanuit de omgeving, dan zult u dus allereerst de werking van de neus moeten uitschakelen!

Filter
Heeft u vragen over een artikel in deze categorie? Laat het ons weten!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *